15 İlginç Köprü Gerçeği
-
Sonsuz Boyama: San Francisco’daki Golden Gate Köprüsü’nün paslanmasını önlemek için 38 kişilik bir ekip sürekli olarak köprüyü boyuyor. Bir tarafı bitirdiklerinde diğer taraftan başlamak zorundalar!
-
En Yüksek Köprü: Heyecan arayanlar için Avrupa’nın en yüksek köprüsü olan Fransa’daki Millau Viyadüğü’nde 2,6 km boyunca 340 metre yükseklikte araç sürüşü mümkün.
Millau Viyadüğü -
Köprüler Şehri Venedik: Venedik’te nehir olmamasına rağmen 417 köprü bulunuyor. 1500’lere kadar atların geçişini kolaylaştırmak için tüm köprülerde basamak yoktu.
-
Sirke Gösterisiyle Güven Testi: 1883’te tamamlanan Brooklyn Köprüsü’nün sağlamlığından şüphelenen New Yorkluları ikna etmek için Barnum Sirki, 7 tonluk bir fil ve 20 “meslektaşı” ile köprüyü geçit töreni yaptırmış.
-
Cesaret Köprüsü: Çin’deki Shiniuzhai Ulusal Jeoloji Parkı’nda, 180 metre yükseklikteki iki kayalık tepeyi birbirine bağlayan 300 metrelik camdan yapılmış bir köprü bulunuyor.
-
Kanal Köprüler: Bazı köprüler sadece yayalar, bazıları sadece araçlar içindir, bazıları ise gemiler tarafından kullanılır! Kanal köprüleri, diğer su yolları veya eğimler üzerinde askıda kalan su yollarıdır. Almanya’daki Magdeburg Kanal Köprüsü, Elbe Nehri’ni geçer ve dünyanın en uzun kanal köprüsüdür (918 metre).
-
Eğim İllüzyonu: Japonya’daki Eshima Ohashi Köprüsü, internette dünyanın en dik köprüsü olarak biliniyor. Ancak bu bir göz yanılsamasıdır ve fotoğrafları kadar korkutucu değildir.
-
Köprü Oyunu: Pisa’da geleneksel bir oyun olan Köprü Oyunu, her yıl Haziran ayının son Cumartesi günü Ponte di Mezzo’da oynanır. İki takıma ayrılan mahalle sakinleri, raylar üzerindeki ağır bir arabayı zıt yönlere iterek karşı tarafı geri çekilmeye zorlamaya çalışır.
-
En Eski Köprü: Fransa’daki Pont du Garde, dünyanın en yüksek antik köprüsüdür. Üç katlı kemerlerden oluşan köprü, 49 metre yüksekliğe ulaşır. İnsanları değil, suyu taşıyan bu köprü, MÖ 1. yüzyılda inşa edilen ve Nimes şehrine su sağlayan bir Roma su kemerinin parçasıdır.
-
Köprü Korkusu: Gefirofobi, köprülerden geçme korkusudur. Michigan’daki Mackinac Köprüsü’nün 8 km’sini geçemeyenler için köprü yönetimi ücretsiz şoför hizmeti sunuyor.
-
Fay Hattı Üzerinde: Alaska’daki William Moore Köprüsü, deprem durumunda kırılmasını önlemek için sadece bir ucundan yere sabitlenmiştir.
-
Tehlikeli Rüzgarlar: Köprüler bazen sel baskınlarıyla yıkılır, ancak rüzgar da aynı derecede yıkıcı olabilir. 1940’ta, ABD’deki Tacoma Köprüsü, sürekli ve şiddetli rüzgarın neden olduğu titreşimler nedeniyle çöktü.
-
Rekor Kıran Köprüler: Dünyanın en uzun asma köprüsü, Japonya’da Kobe ile Awaji Adası arasında yer alan Akashi Kaikyō Köprüsü’dür. Türkiye’de İstanbul Boğazı üzerinde bulunan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ise 59 metre genişliğiyle dünyanın en geniş köprüsüdür.
-
Hareketli Köprüler: Araçlar, trenler ve yayalar için tasarlanan köprüler, gemiler için engel oluşturabilir. Bu nedenle bazıları gemilerin geçişi için açılır veya kalkar. Londra’daki Paddington Basin üzerindeki Rolling Bridge ise bir tekne yaklaştığında tıpkı bir kirpi gibi kendi üzerine kıvrılır.
-
Tower Bridge: Londra’nın en ünlü köprüsü olan Tower Bridge’in iki kulesini birleştiren uzun geçitlerin ne işe yaradığını hiç merak ettiniz mi? Bunlar, köprü bir geminin geçişi için açıkken bile Thames Nehri’ni geçmek için kullanılan yaya geçitleridir. Ancak günümüzde artık kullanılmamaktadırlar.